Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Устойчиви практики в дизайна

къде

Мисия23, ул. Мизия 23, София

кога

16.11.2021, вторник, 18:30 ч.

Запознайте се с три европейски компании, които водят важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. Съчетавайки наука, дизайн и технологии, те предлагат нови, по-близки до природата модели за употреба на суровините. След техните презентации, Студио Комплект ще модерира дискусия за необходимостта от екологично съобразен дизайн, какво означава това, неговото въздействие върху околната среда и потребителите, някои от неговите икономически и социални конотации, заедно с още ангажиращи и належащи теми.

С участието на Шара Келе (Унгария), Джош Брито (основател на MakeGrowLab, Полша) и Атанас Енев (основател на Biomyc, България). И специална демонстрация от B2N на Ultimaker S5, 3D принтерът, използван от Biomyc за своите проекти.


Унгарският дизайнер Шара Келе създава изчистени и непреходни като дизайн мебели, продукти и интериори с фокус устойчивост, ъпсайклинг и локални суровини и производство. Нейният експериментален, далновиден подход надхвърля визуалното, изследвайки нови материали и производствени методи.

Джош Брито е един от основателите на полската компания MakeGrowLab. Чрез сливането на наука с дизайн, MakeGrowLab превръща биоотпадъците в естествени и компостируеми материали за дома. Те са прегърнали етоса на напълно кръгово производство с локални суровини, устойчиви материали, вдъхновени от естествените процеси в природата.


Атанас Енев e основателя на Biomyc - базирана в България и с редица отличия компания за екодизайн и иновации. Biomyc проектира продукти и опаковки от следващо поколение от композити от мицел и еко материали за първокласни марки. Атанас ще говори за устойчиви иновации в дизайна и ще има демонстрация на 3D принтера Ultimaker S5, използван за създаването на неговия проект с Mercedes-Benz Group Research Germany в партньорство с B2N - най-големият дистрибутор в България и официален представител на индустриални 3D производствени решения ( 3D принтери, 3D скенери, софтуер за симулативен дизайн, наука за данни и AI).


С подкрепата на Институт Лист София и B2N