Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Анелия Антова

The Exhausted Future

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

Колекцията разказва за нуждата от почистване на наште тела - отвън и отвътре. Не само околната среда, но и умът и сетивата ни са замърсени от заобикалящата ги какафония и забързания начин на живот. В направата на колекцията са преработени и преизползвани дрехи втора употреба, огледални материи, както и авторски принтове. Силуетите показват свръхконсумацията и нейната алтернатива - във връхните дрехи има тежест и натрупване, докато частите под тях са по-леки, изчистени и напълно носими.

Колекцията влиза в категорията на бавната мода, която все повече хора ценят, като предпочитат да вложат средства не само в по-лимитиран дизайн, но и в по-щадящ природата такъв. Всеки може да се сдобие с нещо от колекцията, като се има предвид, че нещата се изработват по поръчка.

The Exhausted Future е дипломната ми колекция и нямаше да се справя без подкрепата и съветите на моя преподавател - Александър Гергинов. Започнах проект с обширно проучване. Когато темата и посоката придобиха вече контури последваха много снимки на купчинки с дрехи, на базата, на които след това разработих част от силуетите и принтове.

Проектът бе реализиран в рамките на 7 месеца, като първата му изява пред публика беше през юни 2019. От тогава до днес колекция e показвана на модни ревюта, изложби у нас и в чужбина, а някои от дрехите имате епизодични изяви в опера или музикален видео клип. Тази колекция обаче е повече от мода, по-често нейните изяви са в сферата на изкуството, а там както знаем животът на една творба може да бъде със значителна дълготрайност.

Колекцията е създадена в стаята ми, която през годините се превърна в своеобразно добре оборудвано ателие. Всеки, който се интересува от моя дизайн, може да се свърже с мен в инстаграм.

www.instagram.com/aneliyantova