Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Деница Бояджиева

Pulsar

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

Имам специален интерес към металите и техните технологични процеси и обработки. Всеки е специфичен и подлежи на различно третиране. Аз ползвам меки метали като сплавите на алуминий, месинг, желязо. Меките метали под формата на ламарина могат да се пластифицират лесно чрез машини като струг и да заемат обли сферични форми. Серията PULSAR обединява тези натрупани знания, естетика и функционалност.

Лампите освен източник на светлина са и дизайнерски обект. Електрическата крушка „потъва“ във формата на абажура и създава насочена и уютна светлина. Служи за лампа за четене или акцент.

Технологията на абажура се нарича „дълбоко изтегляне на ламарина“ и се прави посредством струг. Върху метален калъп в дадена форма чрез натиск се изтегля тънка пластична ламарина. Този вид изработка предлага разнообразие и не е обвързана с количество като при големите производители. Дава и известна свобода на грешките за сравнително лесна промяна на детайлите. Самият технологичен процес е стар. Моят майстор е наследил занаята от неговия дядо.

Материалът е черна метална ламарина с дебелина 0,8мм. Срещнах трудности с обработката на тръбите. Сложна за изработка се оказа формата на основата на лампиона. Повечето предприятия с технологични възможности отказаха. Накрая попаднах на майстор на орнаментални парапети и беседки от ковано желязо. Неговата технология е възможно най-простата: по кръгла метална форма директно с ръце огъва металната тръба. И накрая всички елементи се боядисват с електростатично прахово боядисване.

Първата идея за тази лампа е от преди 5 години. Тръбната конструкция бе същата, но абажурът дървен. Дървото е с по-специфична обработка. Направих няколко бройки и изоставих идеята. Преди година започнах да развивам концепцията на Pulsar и чак сега тя вече е реалност. Не е напълно завършена, но промените ще се случват с времето.

Серията е създадена и се сглобява в моето студио в кв. Редута, София. Детайлите са изработени от занаятчии в жк.Люлин.

Закупуване от сайта или директно от ул.Калиманци 19, София.

studiorrrub.com