Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Етiка

Надежда Сучева и Сара Божкова

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

ETIKA е направена от единични бройки естествени прежди намерени онлайн или в секънд хенд магазини по дизайн на Надежда Сучева изработена от опитни баби-плетачки. Марката е израз на любовта на Надежда към материята, цветовете и формите, ведно с търсенето на уникалност, истинност и устойчивост. Тя е начин на себеизразяване.

Всеки, който харесва пуловери и който може да оцени творчеството и труда зад тяхното създаване. Те са послание за избор на автентични дрехи-уникати с качествен състав, направени по етичен път от човешка ръка, с устойчиво отношение към модата.

Надежда и Сара откриват преждите на различни места от OLX до провинциалните магазинчета за прежда. Търсят винаги минимум 50% естествен състав (мохер, вълна, памук). Надежда композира на архитектурен софтуер моделите в точни и лесно четими схеми, като изчислява колко прежда от кой вид ще бъде изразходвана за направата на пуловера. Готовите схеми се плотират в мащаб 1:2, след което окомплектовани поемат към баба Таня от Батак и баба Елена от Благоевград. Всеки пуловер си идва с размера и както бабата го е „почувствала”, защото всяка има различен маниер на плетене.

Надежда иска да създава дръзки уникати с преизползване, рекомбиниране и прекомпозиране на материалите. ЕТИКА е само началото от нещо по-голямо, устойчиво и смислено.

Минимумът за създаването на 1 пуловер е 1 седмица. Средно - около 10-14 дни. Поддръжката - ръчно пране на 30 градуса с подходящи препарати - животът на пуловера е много дълъг. Един пуловер с предимно естествен състав вълна или мохер може да живее колкото човек.

Пуловерите се създават между София, Благоевград и Батак. От 1-ви ноември ще са в продажба и онлайн в сайта wndrwool.com. За връзка:

www.instagram.com/e.t.i.k.a