Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Горичка в количка

образователен мобилен павилион

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

По идея на Инж. Александър Дунчев от Съюза на лесовъдите в България и в партньорство с Магдалена Малеева, основател на сдружение „Горичка“. Дизайн и изпълнение: Петя Димитрова (ВАЯ Design Atelier) и Жюстин Томс (ABC Design and Communication)

Провокирането на любознателност у подрастващите към проблемите с климата. Негова кауза е стимулирането на обществения интерес към екологията. Децата са проводник на действия и активиране на техните родители и възрастни. Подобни инициативи са важен инструмент за по-устойчива гора за българските лесовъди-педагози.

Мобилният павилион е обиколил над 50 училища в България, а педагозите от Съюза на лесовъдите са обучили хиляди ученици как да се грижат за гората и климата с игри за опазване на природата.

Дизайнът е продиктуван от нуждата за позициониране в двор на училище, където игрите са основни в презентацията, както и позициониране в гората, където децата научават на практика за горска маркировка, разпознаване на видове и садят дръвчета. Ергономията на презентиране и транспортиране са подсигурени за постоянното пътуване на караваната. Дизайнът е подчинен на темата за гората и за устойчивото й опазване. Соларен панел, семена и фиданки за засаждане, ръчна количка, малки лопатки и кофи, бои и четки за маркировка в гората, настолни игри с тема екология ангажират активно и смислено децата.

“Горичка в количка” е дългогодишна концептуална мечта на Инж. Александър Дунчев. В ръцете на ВАЯ и ABC Design & Communication се материализира в конкретна форма. Изграждането и оборудването на караваната се реализира за месец и половина - от първата среща, през оглед на наличната каравана, бързи брейнсторминги и скоростно произвеждане на мебели, облицовки и допълнителни материали. Основна цел е фургонът с години да помага на българските лесовъди в качествено, интересно и ефективно обучение.

Финансовата подкрепа на инициативата “Горичка в количка” идва от Националния доверителен екофонд. Всяка следваща кампания/период търси ново финансиране, като "Приказки за гората" поема щафетата в още 20 столични училища през пролетта на 2022 г.

www.vaia.bg