Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Мила Воденичарова

Ceramics

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

Основно черпя вдъхновение от природата, най-вече от растенията и животните. Често се случва в процеса на работа да променя първоначалния си замисъл или да ми хрумне следващ. Правя го, защото това е вътрешната ми потребност, или аз я наричам “тихата ми лудост”. Целта е моите обекти да създават наслада. Функцията е декоративна. Работите ми са подходящи както за интериорни пространства, така и за екстериорни.

За всеки.

Проучванията ми са отнесени към различните керамични материали. Всеки има своята специфика. От там някои са подходящи за стила, в който работя, други не. Но те пък дават различни възможности. Често включвам два вида в една творба и резултатите са интересни.

Времето за създаване на една творба е различно. Зависи от много външни фактори – конкретната керамична маса и степента на сложност. Следва процес на съхнене. Той пък е обвързан с въздушната влажност и температурата в ателието. На финала – изпичане. Това е още една задача с неизвестен край. Понякога се случват изненади – добри или лоши. Всичко това е част от занаята. Ако след изпичане обектите са здрави и не последва външно механично счупване, практически керамиката е вечна.

Работя в ателието си в Троян, което е в двора на къщата ни. Част от нещата публикувам в Instagram. Успешно си сътруднича с няколко галерии и участвам в редица изложби и пленери.