Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Роузи Ейзор

All You Need Is Less

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

Вдъхновена от килимарството, разнообразните техники и изделия от текстил за домашен декор, както и oт “направи си сам” идеологията, реших да се посветя на създаването на килими. Килимарството е фолклорно изкуство с вековна история. Тъкането, бродирането и ръкоделията запазват вид енергия, която според мен частично идва от трудоемкия процес на производство, който е медитативен и понякога физически труден. За моите килими обаче, се възползвам от съвременните технологии, които значимо намаляват времето за изработка. Този похват ми позволява да правя текстилни картини, които счупват традицията и дават широко поле за експериментиране. Окачен на стената, килимът добавя текстура, създава уютно усещане и разпознаваема идентичност на всяко пространство. Освен това притежава топлоизолиращи и звукоизолиращи свойства.

Килимите, които създавам са с авторски дизайн, ръчно изработени и нито един не прилича на другия. Още проучвам и тествам платове, за да намеря подходящия за основата, върху която прикрепям нишките прежда със специален пистолет. Предимно ползвам акрилни прежди, защото са широко разпространени на българският пазар и имат богата цветова палитра. След завършване работата с прежда, гърбът на килима се запечатва с лепило и се добавя плат. Лицевата страна се подрязва и дооформя. Като произведение на изкуството, всеки килим е придружен от сертификат за автентичност и регистрация в блокчейн.

В зависимост от големината и сложността на изображението, на практика изработването на килим, може да отнеме от 8 часа до седмица. При правилно поддържане и съхранение, килимът може да издържи толкова, колкото и едно произведение на изкуството направено върху хартия или платно.

Килимите могат да бъдат разгледани на страниците ми в социалните мрежи, а скоро и на сайта на Blood Becomes Water. Изработвам килими и по поръчка с персонализиран дизайн на клиента.

bloodbecomeswater.tk