Melba2021

11-21.11.21

Фестивал за дизайн София

назад

Studio frank

Скритите Букви

къде

КО-ОP, бул. Янко Сакъзов 17, София

кога

11 - 21.11.2021

Пон - Пет: 10 - 19, Съб-Нед: 14 - 18

Заехме се с разработването на графичния дизайн на проекта тази година, защото подкрепяме идеята му – да срещне характерни знаци от Кирилицата с по-широка публика в България и извън страната чрез серия градски мебели, които да са места за почивка и културен обмен.

Проектът е иницииран от фондация “Прочети София” – Тодора Радева, Боряна Зафирова, типографът Кирил Златков и други участници от екипа. Те са в основата му, приеха ни като партньори за визуалната комуникация и това сработи добре.

В началото на годината имахме няколко опознавателни разговора с екипа, изяснихме нуждите откъм визуална комуникация и започнахме работа. Бяхме оставени свободно да развием наша гледна точка към трите му основни теми – градска среда, поезия и типография през специфичните знаци от кирилицата, която ползваме в България. Поканихме нашия близък приятел, фотографът Десислав Лилков, да ни предостави част от архива си с градски изображения, който се простира през няколко европейски града в период от около десет години, ръкописни шарки с разнообразен характер и проекции от гледни точки към обемните букви от шрифта Kometa unicase на Кирил Златков, които представляват самите пейки.

Съвместната ни работа продължава и в момента, така че цялата година на отделни етапи работим върху различни дизайн проявления на “Скритите букви”. Първо беше общата концепция, после се появиха първите печатни и дигитални разработки. Някои от графичните разработки бяха пренесени и върху новия комплект пейки. Две събитие бяха организирани в София пред Националната Библиотека през лятото и есента, а сега предстои да излезе от печат тираж на поетическа антология.

Пейките от проекта оригинално са били с идеята да са скрити оазиси на спокойствие в центъра на София, но от първоначалната си реализация до сега са обиколили множество големи европейски градове като Париж, Берлин, Будапища, Брюксел, а паралелно комплект пейки са били възпроизведени в Рабат и Единбург.

studiofrank.net