DUMBAR/DEPT®, NL

Previous slide
Next slide

DUMBAR/DEPT® е една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план – от създаването си през 1977 г. от холандския графичен дизайнер Гърт Думбар до днес. Работата на студиото, базирано в Ротердам, е фокусирана във визуалната комуникация и онлайн брандиране, а почеркът им е силно отличителен в претрупаната днес пазарна среда. Работят с правителствени, неправителствени и културни организации, както и с утвърдени брандове от частния сектор, сред които Spotify, Adidas, Нидерландските железници, Хагската панорама Mesdag, музеят „Ван Гог“ в Амстердам, холандският фестивал за дизайн DEMO, кварталът на иновациите Cumulus Park в Амстердам, холандското правителство, футболният отбор Клуб Брюж (Белгия) и много други.

В рамките на симпозиума на МЕЛБА ви срещаме с Лиза Енебис, творчески директор в Studio Dumbar/DEPT®. Лиза участва пряко във всички водещи проекти на студиото, като визуалната идентичност на Амстердамската симфониета, фестивалите D&AD Creativity и DEMO – Design in Motion, ребрандирането на музея „Ван Гог“ и др. Тя е завършила магистърска степен по дизайн в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Преди да се присъедини към Studio Dumbar, в продължение на няколко години работи за Pentagram London, едно от най-големите независими мултидисциплинарни студиа в Лондон. През 2018 г. е избрана за член в престижната асоциация за дизайн AGI, Alliance Graphique Internationale. А от 2021 г. е част от попечителския съвет на D&AD – Асоциацията за дизайн и реклама в Обединеното кралство.

Заедно с Лиза Енебис участие в симпозиума на МЕЛБА взима и Уанвай Шум, графичен дизайнер от Studio Dumbar/DEPT®. Независимо дали работи по проекти на студиото или по фриланс проекти, Уанвай обожава да изследва сложни и ритмични визуализации и да фокусира работата си като дизайнер в диалога между различни култури и дисциплини.