МЕСТНА КРАСОТА

ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИЯ
ДИЗАЙН 2022

ОТКРИВАНЕ

03.11.2022, четвъртък | 19:00

КОГА

03-13.11.2022, понеделник-неделя | 15:00 - 19:00

КЪДЕ

КО-ОP, бул. “Янко Сакъзов” 17, София

Студио Комплект продължава своята линия от прегледи на актуалното състояние на българския дизайн. Превърналата се вече в традиционна годишна практика от първото издание на фестивала насам, събира някои от забележимите проявления на дисциплината през проекти в различните сфери на дизайна. За първи път куратор на изложбата е Марина Драгомирова, Studio Furthermore.

Марина Драгомирова е родена в Пловдив. След като завършва бакалавър графичен, а след това – интериорен дизайн, е приета в Кралския колеж по изкуства в Лондон. Там се запознава с Иън Хаулет, заедно с когото през 2015 г. сформират Студио Furthermore.

Студио Furthermore разработва нови материали, вдъхновени от процесите протичащи в природата, които променят културните действителности. Студиото създава дизайнерски предмети от стъкло, керамика, метал и други материали, смесвайки различни занаяти и експериментални техники. „Нашият дизайнерско процес често започва много преди формата на предмета, ние се интересуваме от проектирането на самия процес на изработка, а понякога дори и от проектирането на самите материалите.“ Проектите на Студио Furthermore могат да бъдат намерени в постоянните колекции на Музея за дизайн Vitra, Музея за приложни изкуства MAK във Виена и CID Grand Hornu в Белгия. През 2025 г. техният проект Moon Rock ще бъде изложен за постоянно на Луната с Moon gallery в сътрудничество с ЕКА(Европейската Космическа Агенция).

Изложбата се осъществява благодарение на НФК – Програма “Визуални изкуства”.

Изложбата МЕСТНА КРАСОТА прави преглед на различни, автентични за България местности. Поканени сме да ги видим през очите на девет автори, които са създали произведения с регионални материали, ресурси и традиции специално за повода. Всеки от тях работи с различни текстури и уникален личен почерк – било то дълбокият звук на гайда, уловен във формата на бижу от Димитър Станков или вкусът, постигнат чрез стара родопска техника за съхранение на жито, която Мария Жекова пресъздава отново. Рая Стефанова изгражда две чешми по първообраз на типичните за България крайпътни чешми, като вместо бетон използва пчелен восък, а танцуващите кукери-супергерои на Николета Носовска вдъхват нов живот на керамичните чинии от детството. Люба Асадурова създава съвременна пътека-килим от овча вълна. Осветителните тела от Милен Радев са издялани от камък, открит от него в Родопите. Експерименталното повторно използване на автомобилни фарове от Нева Балникова е вдъхновено от местна компания за рециклиране на автомобилни компоненти. Яна Юнакова разплита старопланинска техника от стъклени мъниста, която интерпретира в нова керамична форма, а Дани Йорданова бутилира същността на региона в аромат, извлечен от природата. Във всяка от работите откриваме нещо познато, но погледнато и преосмислено през непозната перспектива.

Марина Драгомирова