Мария Жекова

Previous slide
Next slide

Мария Жекова | Пътят на ръжта | воденичен камък, сито, ръж, трахана

Мария Жекова е фотограф и самоук кулинар с вдъхновяващ Инстаграм профил за чиста храна и прост начин на живот. Преди няколко години тя се влюбва в родопското село Върбово и става негов четвърти официален жител. С наградата си от Master Chef (2021) Мария купува старото картофохранилище в селото, за да го реставрира и превърне в място за добри дела, срещи и идеи и с това да върне хората обратно в китното село.

Най-голямото вдъхновение за Мария е природата и всичко, което тя поднася за човешкото тяло и душа с целебната си мощ. Живеейки близо до природата, Мария консумира каквото отгледа сама, пазарува устойчиво отгледани продукти от малки производители и успява да проследи пътя на всичко, което слага в чинията си.

Работата на Мария Жекова за настоящата изложба е разказ за пътя на първата култивирана храна на човека в планината – зърното, на което е стъпил животът – ръжта. Това, което работата ѝ се стреми да пресъздаде, е пътят на зрънцето от почвата до човешкото тяло и начините, по които хората са съумяли да запазят тази храна за дългите зими.

Вдъхновението на Мария идва, докато търси предназначението на сито, което открива в старата си къща. За какво служи дървеният обръч с дъно от кожа, през чийто дупки е минавал ръчно свитият ръжен кус-кус? Мария проследява пътя на този кус-кус назад чак до обработваемите полета. И после обратно по пътя на зърното до юфката, траханата и печените кори за баница. Все умни начини за превръщане на зърно в богата храна за зимата.