Николета Носовска

Previous slide
Next slide

Николета Носовска | Помощен сервиз | Печат върху порцелан

Николета Носовска е графичен дизайнер и илюстратор. Завършва специалност “Визуална комуникация“ и минава по пътя на рекламните агенции и графичния дизайн в IT сферата, за да се установи трайно като дизайнер на свободна практика. Сътрудничи си с български брандове за дрехи, участва в кампании на организацията за социална промяна Fine Acts и ателието за ситопечат Sito Studio. Освен в София, в последните години живее едновременно в миналото, настоящето, а понякога и в бъдещето, където обаче не се застоява дълго. В работата си Николета се старае да създава визуален език, в който да вплита времето.


Настоящият ѝ проект „Помощен сервиз“, част от серията “Free-Range Superheroes”, е вдъхновен от традициите и обичаите, които събуждат въображението ѝ, за да бъдат донаписани и дорисувани – на съвременен визуален език и с личен почерк. Вдъхновяват я кукерите, които днес се възприемат досущ като супергерои с характерни суперсили. Сили, които отчасти идват с яденето. „Помощен сервиз“ обединява старите бабини чинии с новите супергерои, които се отказват от пластмасата, за да се завърнат към корените на божествените същества и митовете. Сервизът представлява визуална колаборация между минало, сегашно и бъдеще.

Съвет: Потъркайте супника и оставете духа да се пошляе на воля във времето и пространството, да види миналото, да поживее в настоящето и да си представи бъдещето.