Рая Стефанова

Previous slide
Next slide

Рая Стефанова | Чешма 01 и Чешма 02 | пчелен восък

Рая Стефанова е български дизайнер, чиято работа циркулира между дисциплини с цел да твори и създава отговорно. В практиката си тя е участвала в проекти, изследващи съвременния дизайн от различни гледни точки – от обекти и пространства до материали и методологии; от дизайна като форма на организация до образователни и социални инициативи.

Работата, показана в настоящата изложба, е вдъхновена от чешмата като обект и от акта на създаване, а източник на вдъхновение са крайпътните чешми, които можем да видим, пътувайки из малките населени места в България. Освен функционални, много често те носят и скрита символика – понякога лична, друг път историческа.

Проектът Чешма 01 и Чешма 02 е сблъсък между твърдо и течно, постоянно и мимолетно. Серията чешми, направени за изложбата, е съставена от основни структурни форми, в контраст с неочакван и деликатен материал, какъвто е пчелният восък – устойчив на водата, но не и на времето. Той е добит от местни производители и е изцяло биоразградим, като не оставя негативен отпечатък в околната среда. Проектът е ефимерен израз на типичните форми на чешмите в България, но за разлика от тях, обектите в изложбата са временни.