ЯНА ЮНАКОВА

Previous slide
Next slide

Яна Юнакова | Шепа спомен | червена глина, полиестерен конец

Яна Юнакова е сред утвърдените и разпознаваеми имена в областта на керамичния дизайн и керамичното изкуство. Нейните обекти имат ясна концепция и ни говорят на фин и нежен художествен език. Изработени са с прецизност и деликатност към материала и детайлите. Същевременно Яна често съчетава контрасти и особено цени нестандартните елементи, които са далеч от самоцелните експерименти и по-скоро отразяват различните възможности за формата, функцията и визията на интериорния аксесоар. Това са предмети, които с лекота умеят да обживяват пространства и да съществуват самостоятелно като стилни акценти. Особено по-старите творби на Яна често носят белезите на вдъхновение от природните процеси.

Идеята за работата от настоящата изложба идва от пискюлията – малък накит към дамското, мъжкото и детското празнично облекло, съхранен единствено в две села в България – Войнягово и Дъбене. Любопитството ѝ към накита събужда по-специално интересният начин на изплитане на пискюлията.

С настоящата творба Яна обръща поглед към традиционна българска техника, прилагайки я в съвременен артистичен обект без утилитарна функция. Освен начинът на изплитане, Яна запазва и квадратната форма на пискюллията, но с многократно увеличен мащаб, а стъклените цветни мъниста заменя с керамични едноцветни елементи. Всеки от 196-те керамични елемента, използвани в работата, е ръчно формуван и е само привидно еднакъв с останалите. За да се изяви напълно характера на керамичния материал, съхранил и отпечатъка на ръката, е запазен неговия естествен цвят.