A$AP SANS, Интро за типографи с водещ Матеуш Махалски

КОГА

4.11.2022, петък | 14:00 - 18:00

КЪДЕ

Полски Институт
Ул. “Веслец” 12, София

A$AP SANS е 4-часов уъркшоп, в който полският графичен дизайнер Матеуш Махалски ще представи основните принципи на работа с геометричен безсерифен шрифт – неговата анатомия, правилата за работа с кривите на Безие и личните му дизайнерски решения за подобряване на процеса.

Участниците в уъркшопа ще се опитат да подготвят пълен набор от основни глифове (A-Z, a-z) за геометричен sans шрифт, като биха могли да използват Illustrator, Glyphs или всяка друга програма за обработка на векторни изображения. В този уъркшоп участниците ще се запознаят с правилата за създаване на шрифт – от скицата до окончателния чертеж. Класът е подходящ за студенти от специалност “Типография”, както и за начинаещи дизайнери в рекламни и бранд агенции.


БИЛЕТИ

Брой участници: 15
редовен: 60 лв.
студенти: 40 лв.


Матеуш Махалски (роден през 1989) е графичен дизайнер от Полша, автор на над 40 фамилии шрифтове, множество корпоративни и многопистови шрифтове и повече от 150 визуални идентичности на компании, институции и събития. След като през 2014 г. завършва Факултета по графичен дизайн към Академията за изящни изкуства във Варшава с отличие от ректора, се фокусира върху създаването на визуални идентичности и шрифтове. През 2019 г. става дизайнер на годината в Полските награди за графика. Той е съавтор на TYPOTEKA.PL – полския типографски указател и координира множество изложби и културни събития. Член е на управителния съвет на Асоциацията на приложните графични дизайнери, на програмния съвет на Международното биенале на плаката и на Международната Асоциация за типография. Автор e на проекта Bona Nova за дигитализиране на шрифта Bona, въведен през 1971 г. от създателя на полските банкноти Анджей Хайдрих.


Допълнително към дизайнерската си дейност, Матеуш възобновява шрифтове и провежда изследователски проекти, семинари и лекции в Полша и чужбина. Носител е на стипендия от министъра на науката и висшето образование за изявени млади учени и на стипендията „Млада Полша“ на Националния културен център. Автор е на редица публикации за графичен дизайн, визуална култура и типография.

 

** Заявете своя билет на hello@studiokomplekt.com със заглавие: ASAP SANS и ние ще ви отговорим с детайли за плащането по банков път.