GUNIA Project, UA

Previous slide
Next slide

Творческото дуо GUNIA Project се сформира през 2017 г. от Наташа Каменска и Мария Гаврилюк с мисията да запазят украинските национални ценности, да модернизират украинското изкуство и да покажат на света красотата на Украйна, като акцентират върху местни занаяти като керамика, плетене на ракита, декоративни пана и бродерия. Първият продукт, пуснат на пазара от тях, е палтото от хуцулска вълна „Гуня“, създадено на машини на ръка в Карпатите. Днес марката създава колекции от изключителни продукти за ежедневна употреба, вдъхновени от украинската култура и наследство.

Проектът GUNIA вплита разпознаваеми елементи от традиционната култура в предмети със съвременен дизайн и търси нови форми на украинския стил. Брандът се вдъхновява, но не реплицира примерите на народното изкуство. Наташа и Мария изследват традиционните занаяти, за да намерят тяхното приложение в съвременния свят на технологиите.

GUNIA е бранд за изключителни продукти, произведени на базата на традиционните етнически култури. Всяка колекция представлява уникална комбинация от дизайнерско мислене, задълбочени етнографски изследвания и артистичен подход към изработката. Марката използва народни занаяти и обръща внимание и на най-малките детайли на традиционната култура, за да създаде дизайнерски занаятчийски продукти, подходящи за ежедневните нужди.
През последната година техни артикули са представяни на папа Франциск, императора на Япония, Бриджит Макрон и много други. Основната цел на Наташа и Мария е да популяризират украинската култура извън Украйна.