Холи Перейра, IE

Previous slide
Next slide

Холи Перейра е артист със сингапурско-ирландски произход и работи в областта на илюстрацията и стенописа. Творбите ѝ са пъстри, смели и силно експресивни. Стенописите ѝ често се позовават на народното творчество и типографията, вплитайки конкретни истории чрез внимателен подбор на цветове и мотиви.

След като завършва с отличие специалност „Изобразително изкуство“ в Националния колеж по изкуство и дизайн в Дъблин през 2004 г., Перейра практикува като художник в продължение на седем години. Участва в различни резиденции и изложби в Сингапур (2008), Лондон (2009), Берлин (2010) и в Кери, Ирладния (2014). През 2011 г. променя посоката си на развитие и се насочва към илюстрацията, а няколко години по-късно (2016) започва да се занимава с публично изкуство и стенописи.

Настоящата ѝ практика черпи от различни дисциплини, сред които илюстрация, анимация, стенопис, дизайн на знаци, типография и др. Работата ѝ изследва ефектите на цветовете, светлината и дизайна в публичното пространство. Холи Перейра е сред четиримата улични художници, които са представени с колекция от марки за Ирландските пощи, издадена през септември 2022 г. Тя води гост-лекции в институции като Националната галерия на Ирландия и галерия „Хю Лейн“ в Дъблин. Участва в The Minaw Collective, изцяло женски колектив за улично изкуство, базиран в Ирландия.

*Симпозиумът на МЕЛБА представя Холи Перейра като лектор благодарение на подкрепата на Посолството на Ирландия в България.